mandag den 15. juni 2009

Kærlighed..

Beskrivelse af kærlighed taget fra http://da.wikipedia.org/

Hmm.. :0)

Kærlighed er et vidt begreb, men i daglig tale forstås det normalt som en varm inderlig følelse af hengivenhed og respekt over for et andet menneske.

Der skelnes mellem 4 typer kærlighed, nemlig Eros-Kærlighed, der er kærlighed mellem par - hvor en fysisk/kropslig tiltrækning er tilstede og det er denne betydning de fleste vil forbinde ordet med. (Her kan henvises til bogen: The Four Loves af C. S. Lewis)

Den anden type kærlighed kaldes Agape-Kærlighed´, og her bruges dette om det at holde af og være knyttet til et andet menneske, især familiemedlemmer eller nære venner. Også kæledyr kan være genstand for kærlighed. I mere overført forstand kan der bestå en slags kærlighedsrelation til ting eller situationer. Her omtales kærligheden ofte mere overfladisk eller metaforisk, som i vendingen "jeg elsker duften af nybagt brød". Endelig kan der for religiøse mennesker være tale om en kærlighed til Gud, og særligt i kristendommen er næstekærlighed et centralt begreb. (Her kan henvises til bogen: The Four Loves af C. S. Lewis).

Det at nære en kærlighed til et andet væsen kaldes at elske (kan dog også henvise til at have samleje). Dette er en eksistentiel følelse, som er svær at definere. En person, der elsker, er ofte hengiven, selv frem til at ofre sig selv i døden. At elske er uden undtagelser og uden forbehold.
Når man elsker, sætter man sin elskede højere end alt andet.[Kilde mangler] Denne følelse er sandsynligvis den stærkeste et menneske kan opleve, efterfulgt af den modsatte, som er had. Selv om det modsatte af kærlighed efter sigende ikke er had, men ligegyldighed.

Den tredje type kærlighed, (philia, φιλία), oversættes ofte med ord som broderkærlighed, venskablig kærlighed. Denne kærlighed ses i ved et stærkt venskabsbånd mellem personer der deler samme værdier eller interesser. (Her kan henvises til bogen: The Four Loves af C. S. Lewis)

Den fjerde type kærlighed, (storge, στοργή), oversættes ofte med vendinger som familiekærlighed, familiæritet. Denne type kærlighed dækker over de bånd der dannes mellem familiemedlemmer. (Her kan henvises til bogen: The Four Loves af C. S. Lewis)

Assertiv..

Jeg ved ikke rigtig hvorfor, denne sætning kom til mig i hovedet. Påståelig, selvhævdende = fastholdelse af personlig ret eller personlig omsorg etc. Ja, jeg tænker stadig og jeg lader mine tanker føre tastaturet. :0)

Kan man bruge assertiv positivt i livet, ja, jeg kan måske lære at hævde, lære at ønske, lære at ønske mig ret til et godt liv til mig selv. Okay, jeg hævder, jeg ønsker et, jeg har ret til et godt sundt, kærligt, omsorgsfuldt liv. Jeg skal lære at, hævde min ret.

Jeg har ret til selv at bedømme min egen adfærd, mine tanker og følelser og tage ansvar for det jeg sætter i gang og tage konsekvenserne af det. Jeg har ret til at tage fejl- og være ansvarlig for dem. Jeg har ret til at ombestemme mig. Jeg har ret til at forholde mig til andre mennesker, uafhængig af deres accept og anerkendelse. Jeg har ret til at være ulogisk når jeg træffer beslutninger. Jeg har ret til at sige, jeg forstår ikke, jeg er ligeglad og ikke mindst jeg har ret til at sige nej, uden at føle skyldig etc.

Kender jeg nogen af dem, ja, det gør jeg da. Især at sige nej, uden at føle skyldig. Jeg har haft meget svært ved at sige nej engang, selvom jeg ikke havde lyst til det eller ikke havde tid. Jeg har været meget god til at tilsidesætte mine egne behov og ønsker for at opfylde andres behov og ønsker. Ja, jeg kender også den ulogiske beslutninger som jeg har til dags dato svært ved at tage til mig, fordi mine erfaringer gør at jeg er bange for at tage en forkert beslutning. Alt det er frygt, frygt for at tage fejl, fordi livet er alvorligt, fordi der kan være konsekvenser som du ikke kan håndtere eller føle skyld, eller simpelthen mene at man ikke er et okay menneske hvis man begår en fejl. Hmm.. Vi er jo nok de største kritikere af vores egen førelse af vores liv.

Hvad er fejlfri og hvad er konsekvenserne enlig for ens selv? Jeg ved bare lidt af erfaring, at man ikke skal lade frygt, angst for fejl i andres øjne stoppe ens drømme og behov.

Jeg vil gerne tage denne citat med af Friedrich Nietzsche 1874.

Ingen kan bygge dig den bro, som netop du skal krydse henover livets flod - ingen uden du selv. Ganske vist findes der utallige ledetråde og broer og halvguder, som vil bærer dig over floden, men du vil komme til at betale prisen. Du vil pantsætte og miste dig selv. Der findes i verden kun én eneste vej, den ingen anden kan gå end du selv. Hvorhen den fører? Spørg ikke! Gå den!