søndag den 5. juli 2009

Ansvar

Pligt til tage sig af nogen eller noget og til at tage skylden på sig hvis noget går galt.

Stå til ansvar for noget = have ansvar for noget.

Ja, hvor kan det dog være lidt svært holde og fokuserer på at tage ansvaret for ens selv og ikke blande sig i andre end én selv. For næsten alt indebærer jo fortiden til, hvad man har lært, hvad for nogle valg man har taget og tage ansvar for de valg man træffer.

Ofte kan man jo selv blive helt i tvilv om man nu også har truffet det rigtige valg. Især når den omhandler andre - når man skal tage hensyn til andre.

Ja, når man træffer et valg, er man selv ansvarlig for det valg man tager, man kan ikke give skylden videre på samfundet, ens egen opvækst eller andre yder ting, hvis man vælger/træffer det forkerte valg. At vælge sig selv er at ville sig selv, at blive identisk med de valg, man foretager.

Vi er jo frie til at vælge hvordan vi vil leve vort liv, samtidig er vi afhængig af de basale behov for at leve, mad, drikke, beklædning, hygiejne, et sted at bo. Så helt frie kan vi jo ikke blive. Et menneske kan grundlæggende vælge frihed, at finde det de finder rigtigst.

De basale ting er jo i virkeligheden store, vi har brug for havet, træerne, jorden, vand, dyr, fisk osv. Alt i alt gælder det jo om at passe godt én selv og på alt liv der er her på jorden.

Ansvarsfølelse hænger sammen med bevidstheden om, at man kan vælge og derved pådrage sig skyld. At man svarer på den etiske fordring i at være udleveret til at skulle tage hånd om et andet menneske.

For at komme lidt tilbage på det med at træffe et valg, tage et ansvar - vælg at være glad i dag, tænk på gode ting/oplevelser, smil og lad ingen tage den fra dig. Det kan faktisk være lidt svært engang imellem, for man kan nemt lade sig blive påvirket udefra. Lær at give slip på påvirkninger af andre, at være der for dig selv og ikke stille dig i et objektiv = (at stille sig selv i andres øjne) vær autentisk med dig selv, tænk på dig selv. :)