fredag den 16. oktober 2009

Billede af min mor som 12 årig.

Min dejlige elskede mor, som har givet mig livet og værdsættelsen af den. Mine børns elskede mormor og aanaa. Min mor som har givet mig 3 dejlige søskende, mine børns morbrødre og lillemoster.

Hvis stemme jeg altid vil huske og genkende, hendes duft og hendes vaner.

Jeg er glad for at, jeg er kommet ind i hendes liv igen og mine børn kan opleve hende og hende ligeså mine børn.
Jeg kan som barn huske, at hendes ynglingsret var lammeryg m/persille og hendes franske æblekage var elsket af mine kusiner og mig. Mums begge var gode. :)

Jeg tror nok at, hendes første kærlighed var en der hed Frederik.

Hun er næstyngst af 11 søskende og er opkaldt efter hendes mormor Beate. Min mor og hendes lillebror som er den yngste, er efternølere, så mange af deres niecer og nevøer er fra samme årti. Jeg havde 7 morbrødre og 2 mostre.
Jeg kan som barn huske, at jeg elskede at, hun sang en for mig som hed; Innartaa anaanaga. Det bedste jeg også kunne huske var også at vi næsten altid fik lov af mor til at sove hos hende. Så lagde min stedfar sig altid ved en madras ved siden af sengen. I dag kan hendes seng stadig være indbydende når man kommer hjem til hende, hun er vild god til at rede sengen; hun er god til at få det til at se indbydende, frisk, afslappende, behagelig og dejlig ud, lige til at hoppe i og bare slappe af.
Jeg kan også huske som barn at hun elskede at, læse Ruth for os, som nok var hendes ynglingsbog.
Som barn kan jeg også huske at, mor elskede at høre Nana Mouskouri og Zamfier og hun hørte dem som regel på formiddagene i weekenderne når hun havde gjort rent og luftet dyner og skiftet sengetøj. Hendes ynglingsfilm var Doktor Zhivago, som hun har set et par hundrede gange, tror jeg. :)
Min mor elskede sine forældre og vi tog næsten altid på udflugt med dem ude i naturen, hvor mine bedsteforældre skulle have fangst af fisk, rensdyr til vinteren. Vi besøgte flere gange om ugen mine bedsteforældre.
Jeg gav min mor en bog i går. Det var en bog som jeg faldt over, da jeg fik lyst til at købe en bog. Jeg har aldrig givet mig selv muligheden for at, spørge ind til min mor om små ganske almindelige ting. Jeg tror at, jeg kun har følt mig frem til hvad hendes ønsker var - jeg tror aldrig jeg har spurgt hende hvad hun ønskede sig i fødselsdagsgave eller i julegave, jeg har bare altid fundet det jeg synes var allerbedst til hende, noget hun kan have hele livet. Jeg har heller aldrig spurgt om hendes fortid, ikke fordi jeg overhovedet intet ved om min mor, for hun har da fortalt en masse om hendes opvækst.

Jeg faldt over denne overskrift; Min mor af Anne-Mette Fuhrmann og syntes at den så vældig spændende ud. Jeg følte med det samme, det var den jeg skulle give mig selv. Det er en bog som min mor selv skal udfylde og give til mig; og tænk at have en bog om sin mor, det er da vildt sejt og noget mine børn eller børnebørn engang kan kigge i. Jeg glæder mig allerede til jeg engang får den tilbage af min mor.

Her er en lille beskrivelse af, hvad bogen indeholder.

MIN MOR
Ved du, hvad din mor gør som det allerførste hver morgen? Eller hvilke tanker hun gjorde sig, da hun fandt ud af, at hun var gravid med dig? Ved du, hvad hun indest inde håber for dig? "MIN MOR" er en bog om blandt andet dette - og en gave, som du kan bede om at få retur.

MIN MOR er en bog fuld af spørgsmål til din mor. Spørgsmål om hverdagsliv, kærlighed og drømme – og alt det andet, man ikke lige får spurgt sin mor om over søndagsmiddagen. Den er dermed en oplagt gave fra en datter, der gerne vil vide mere om sin mor. Bogen får først værdi, når din mor har udfyldt den, og MIN MOR er derfor en gave, du sagtens kan bede om at få retur. I jeres hænder bliver MIN MOR et værdifuldt familiedokument – og du får en unik mulighed for at lære din mor at kende og blive klogere på det liv, hun har levet, både før og efter du kom til verden. Kort sagt: MIN MOR er den perfekte gave til mødre og døtre, der vil tættere på hinanden! Bogen er en ny revideret udgave og udkom første gang i 2005. Den er skrevet af Annamette Fuhrmann og er netop udkommet.