lørdag den 31. oktober 2009

Ris á l´amande

I dag er jeg taknemlig over min dejlige mor, som sammen med min stedfar har givet mig så mange dejlige minder. Min mor fylder 53 idag, 33 år som mor. Hun var så sød og sende os hendes dejlige mad, så jeg kun skulle lave ris á l´amande til lillemanden, som har det trods alt lidt bedre i dag. <3

Jeg elsker lille juleaftens dag. Jeg glæder mig allerede til samværet, glæden, den varme stemning og alt det dejlige mad vi skal have denne jul. ^_^

Jeg kan huske som barn, når jeg vågnede tidligt lille juleaftensdag, så var min stedfar allerede stået op og var begyndt at forberede julemaden.

Jeg vækkede som regel min bror som var et år yngre end jeg og når vi kom ud af vores værelse, var synet et smuk juletræ, pyntet så flot og med masser af lys. Vores 3 morgenpakker stod klar til os under juletræet. 1 til mig, 1 til min bror Hans-Henrik og 1 til den næstyngste idag Tommy som er 7 år yngre end jeg.

Jeg elskede at hjælpe til, som regel var ris á l´amanden sat i gang, og jeg blev sat til at skulle smutte mandler. Mandlerne var lagt i kogt vand med the, således de kunne smutte bedre, idag bruger jeg selv denne metode og det smutter faktisk bedre end almindelig kogt vand. :0)

Sent på eftermiddagen tog vi altid i kirke, hele familien, mens andestegen og flæskestegen var i ovnen og som regel ikke lang tid efter vi var kommet hjem fra kirken var den store julemiddag klar på et flot pyntet bord. Der er intet så fredsommelig og varm fornemmelse at have været i kirke på denne dag, alle de mennesker man møder og lykønskningerne til en glædelig jul. <3

19:30 og mellem 20:00 når mandelen var fundet, var vi altid klar til dans om juletræet og til den sidste dans, sang vi "Nissimaannguaq iserit" (Kom ind, søde julemand), som i samme øjeblik vi var færdige med sangen, kom med alle julegaverne i en sæk. Vi 2 store vidste da godt at, det var enten mor eller min stedfar som var julemanden. :o) Julemanden var en tradition til Tommy var omkring 7 år. Resten af aftenen stod som regel i hygge foran fjernsynet med en rigtig dejlig julefilm og med slik som man knap nok kunne spise eller så var vi fuldt optaget af at lege med alt det nye legetøj vi lige har fået.

Vi har herhjemme ført vores juletradioner videre og som er en de store ting, jeg er glad og taknemlig for at, vi kan give videre til vores børn. :o)

Her er en opskrift på en vidunderlig dejlig Ris á l´amande, som lillemanden her i huset kun havde appetit til her til aften.

Ris á l´amande 6. personer.
Ingredienser:

  • 1 dl grødris
  • ½ liter mælk
  • 1 stang vanille
  • 50 g mandler
  • 4 spsk. sukker
  • 4 dl piskefløde allerbedst m/ Maizenas Cremefine til piskning.

Sauce: 1 glas kirsebærsauce eller dessertkirsebær.

Tilberedning:

Vanillestangen flækkes. Ris, mælk og vanille koges ved svag varme under låg ca. 50 min. Omrøres ind imellem. Vanillestangen tages op og grøden afkøles. Mandlerne smuttes og hakkes. Grøden røres med sukker og mandler. Når grøden er helt kold, piskes fløden og vendes i.